4 pro-tips για επίδοξους προπονητές

Οι μέρες που μπορούσε κανείς να δουλεύει ως προπονητής από χόμπι, έχουν τελειώσει.

Με τα γυμναστήρια να ξεπηδούν σε κάθε γωνία της πόλης πριν προλάβεις να ολοκληρώσεις ένα σετ burpees, πολλοί προπονητές αφήνουν στην άκρη την «καριέρα» τους για να αφοσιωθούν full-time στη βοήθεια ανθρώπων που θέλουν να γυμναστούν.

Η Kara Lennon και η Christina Muccio είναι δύο γυναίκες που αφιέρωσαν όλη τους τη χρονιά κάνοντας ακριβώς αυτό.

Η Lennon παραιτήθηκε από το ρόλο της ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής και η Muccio άφησε μια για πάντα πίσω τη θέση της στο τμήμα πωλήσεων μιας τεχνολογικής εταιρείας. Αυτή τη στιγμή και οι δύο τους διδάσκουν full-time σε ένα Crossfit bootcamp και σε spinning studio.

Μετά από έναν γεμάτο χρόνο πλήρους απασχόλησης, τα μαθήματα που πήραν από αυτή τη σημαντική αλλαγή στη ζωή τους είναι ακόμα νωπά. Γι’ αυτό το λόγο θέλησαν να τα μοιραστούν με όλους τους επίδοξους προπονητές που βρίσκονται εκεί έξω!
 

Μάθημα #1: Μείνε μακριά από τους haters

 

«Ποτέ δεν πρόκειται να είσαι 100% σίγουρος για αυτή τη μετάβαση», αναφέρει η Lenon. «Ποτέ δεν θα μοιάζει 100% σωστό».

Σε αυτές ακριβώς τις στιγμές αμφιβολίας, όταν ακόμα προσπαθείς να ξεκαθαρίσεις εάν θες πραγματικά να το κάνεις ή όχι, η Lennon σε συμβουλεύει να μην αφήσεις τις γνώμες τρίτων να σε βάλουν σε σκέψεις.

«Είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσεις στους ανθρώπους», εξηγεί η Lennon, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχίσεις να λες στον εαυτό σου «Θα το κάνω. Θα τα καταφέρω».
 

Μάθημα #2: Προετοιμάσου

 
Όσο το να βρεις δουλειά στο χώρο του fitness είναι εξίσου δύσκολο όσο να βρεις δουλειά στον εταιρικό τομέα. Γι’ αυτό το λόγο, η Muccio σε συμβουλεύει να βγεις εκεί έξω και να είσαι ειλικρινής για τους στόχους και τις προθέσεις σου.

«Πάρε μέρος σε μαθήματα, κάνε ερωτήσεις, μίλα σε ανθρώπους… έτσι ξεκινάς», τονίζει η Muccio, επισημαίνοντας πως ως προπονητής πρέπει να αναζητάς συνεχώς από μόνος σου ευκαιρίες για να μάθεις.

«Να κάνεις μάθημα με τους πιο επιτυχημένους προπονητές», αναφέρει. «Δεν υπάρχει λόγος να χάνεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με την ενέργειά τους. Αυτή η ενέργεια είναι σχεδόν εθιστική».
 

Μάθημα #3: Βρες το σωστό studio για εσένα

 

«Είναι πολύ σημαντικό το πού θα διδάξεις», αναφέρει η Lennon.

Για την ακρίβεια, όταν δοκίμασε το personal training, αποφάσισε να ξεγράψει τον χώρο του fitness μια για πάντα. Μόνο όταν βρέθηκε στο πρώτο μάθημα spinning ένιωσε την ανάγκη να προπονήσει η ίδια κάποιον άλλο.

Όπως κάθε πελάτης κάνει “click” με διαφορετικό προπονητή, αντίστοιχα, η Lennon πιστεύει, ότι κάθε προπονητής κάνει “click” με ένα διαφορετικό studio ή γυμναστήριο.
 

Μάθημα #4: Θυμήσου, δεν είναι όλοι οι πελάτες σαν εσένα

 
«Για να δουλεύεις στον χώρο του fitness, σου αρέσει να γυμνάζεσαι», αναφέρει η Muccio. «Όμως, τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι που έρχονται σε ένα μάθημα, δεν το διασκεδάζουν καθόλου. Δεν τους αρέσει να γυμνάζονται».

Αυτό ήταν ένα από τα πιο καθοριστικά πράγματα που συνειδητοποίησε η Muccio και είναι κάτι που οι προπονητές σπάνια συζητούν πριν το συναντήσουν μπροστά τους.

«Οι άνθρωποι αγχώνονται. Φοβούνται και δεν θέλουν να πάνε», προσθέτει.

Το να βρίσκεις συνεχώς τρόπους για να απολαμβάνουν την προπόνηση είναι σημαντικό κομμάτι του ρόλου του προπονητή.

«Μπορείς να πας στο μάθημα οποιουδήποτε και να σου δείξει πώς να κάνεις σωστά bicep curls και tricep kickbacks, αλλά όταν κάποιος καταφέρνει να το κάνει με τρόπο που θέλει ναι μεν προσπάθεια, αλλά παράλληλα σε κάνει να θέλεις να ξαναέρθεις, τότε πρόκειται για έναν πραγματικά καλό προπονητή», σημειώνει η Lennon.

 
 

Σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μια full-time καριέρα στο χώρου του fitness; Πες μας κάνοντάς μας tag στο Facebook (@Reebok) και στο instagram (@reebokgreece)!