5 Yoga στάσεις για δρομείς

Τώρα που ο χειμώνας φεύγει και οι πρώτες μέρες της άνοιξης κάνουν την εμφάνισή τους, η περίοδος του μαραθωνίου θα φτάσει πριν καλά καλά το σκεφτείς. Ώρα να βάλεις τη σωστή προθέρμανση στις προπονήσεις σου!
Ξεκίνα τη yoga.

Η προπόνησή σου δεν είναι μόνο στο δρόμο ή στο γήπεδο, το κομμάτι της αποθεραπείας είναι εξίσου σημαντικό. Για του λόγου το αληθές, η yoga προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο για τους δρομείς για να ‘χτίσουν’ ενέργεια, αντοχή και να ενδυναμώσουν τον κορμό τους.

‘Η yoga δεν αποτελεί μόνο έναν τέλειο τρόπο να απαλλαγείς από το stress και να αναζωογονήσεις το σώμα σου πριν και μετά από το τρέξιμο – η ευελιξία και η δύναμη που καλλιεργείς πάνω στο yoga mat μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τραυματισμούς και να βελτιώσεις την αντοχή σου στο τρέξιμο,’ μας εξηγεί η Studio Μanager του Cοrepower Yoga και προπονήτρια, Majesta Thorndike. Η CorePower Yoga είναι μια υψηλής έντασης προπόνηση yoga.

Η yoga μπορεί επίσης να διδάξει τους δρομείς να αποκλείουν τον περιβάλλοντα ‘θόρυβο’ και να χτίσουν τη σωστή νοοτροπία, ώστε να μπορούν να παραμένουν ήρεμοι όταν διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

‘Η yoga προσφέρει προσήλωση στη ζωή και εκτός του mat,’ συμπληρώνει η Thorndike.

Γνωρίζοντας ότι ο σωστός βηματισμός και η αντοχή παίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα πετυχημένο run, η yoga μπορεί επίσης να βοηθήσει τους δρομείς να ανακαλύψουν τον ρυθμό τους.

‘Η yoga είναι η τέλεια συμπληρωματική δραστηριότητα για το τρέξιμο, όχι μόνο για τα πλεονεκτήματα για το σώμα (που είναι καταπληκτικά), αλλά και γιατί σε βοηθάει να πάρεις το χρόνο σου και σωστές αναπνοές,’ μας εξηγεί.

Η Thorndike μας λέει πως το περιβάλλον της yoga είτε είσαι σε στούντιο είτε μόνος σου, προσφέρει στους δρομείς μια αίσθηση ζωντάνιας την οποία μεταφέρουν μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.

‘Τίποτα δεν σε εμπνέει περισσότερο στο να ηρεμήσεις και να βρεις τον εαυτό σου, από ένα ζεστό δωμάτιο, με υπέροχη μουσική και μια συνεχή ροή με ασκήσεις Yoga’, συμπληρώνει.

Οπότε, μαραθωνοδρόμοι ακούστε: η Thorndike και μερικοί CPY προπονητές, σας δείχνουν αναλυτικά τις πέντε κινήσεις που θα σας πάνε από το στρώμα της yoga στη γραμμή τερματισμού.
 

1. Runners Lunge

Μπορείς να την πραγματοποιήσεις κρατώντας το πίσω μέρος του γόνατου σηκωμένο ή εναλλακτικά ακουμπώντας το στο στρώμα σου. Τεντώνει τους μύες των γοφών, τους γλουτούς και τους μύες της πλάτης, ενώ επίσης βοηθάει στην ενδυνάμωση των δικεφάλων και τετρακέφαλων.
 

2. Half hanumanasana (half splits)

Μπορείς να κρατήσεις τους γοφούς ανασηκωμένους ή να καθίσεις πίσω στη φτέρνα σου. Ίσιωσε το μπροστινό μέρος του ποδιού και παίξε ανοιγοκλείνοντας τα δάχτυλα εναλλάξ. Αυτή η στάση βοηθάει να τεντώσεις τους μπλοκαρισμένους μύες και επίσης ενδυναμώνει την πλάτη σου!
 

3. Γονατιστή με βαθύ κάθισμα

Αυτή η άσκηση τεντώνει τους μύες των γοφών και του ισχίου. Για να κάνεις αυτή τη στάση τοποθέτησε το ένα πόδι απαλά μπροστά από το γόνατό σου και μετά πίεσε τους γοφούς σου προς τα εμπρός μέχρι να το αισθανθείς στο ισχίο σου! Πρόσθεσε οποιαδήποτε παραλλαγή με τα χέρια σου, έτσι ώστε να ενισχύσεις τη διάταση.
 

4. Στάση 4

Μπορείς να την κάνεις όρθια ή σε ύπτια θέση (ανάσκελα): Αυτή η στάση τεντώνει τους γοφούς σου, τους γλουτούς και το κάτω μέρος της πλάτης! Για να το κάνεις όρθια, τοποθέτησε τον αστράγαλό σου πάνω από τον αντίθετο μηρό, στη συνέχεια κάθισε πάνω στους γοφούς σου και προς τα πίσω, σαν να είσαι έτοιμη να κάνεις squat. ‘Ρίξε’ το στήθος σου προς τα μπροστά. Μην ξεχνάς να εισπνέεις!
 

5. Skandasana (side lunge)

Αυτή η στάση βοηθάει στη διάταση των έξω / έσω μηρών και ξεμπλοκάρει τους μύες της γάμπας. Ξεκίνα κάνοντας μία μεγάλη προέκταση με τα δάχτυλα να δείχνουν μπροστά, κάνε βαθύ κάθισμα στο πλάι και ανέπνευσε! Μπορείς να παίξεις κουνώντας τα δάχτυλα μπροστά και πίσω εναλλάξ και επίσης με την τοποθέτηση του χεριού σου για να να ενισχύσεις περισσότερο τη διάταση!
 
Ποιες είναι οι δικές σου αγαπημένες yoga πόζες πριν το τρέξιμο; Πες μας κάνοντας μας tag στο Facebook (@Reebok) και στο instagram (@reebokgreece)!