Συμβουλές από έναν ειδικό: Πώς να διαλέξεις ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος

Όλοι θα θέλαμε να περπατάμε στο πεζοδρόμιο και να ‘τρίζει’, δείχνοντας αστραφτεροί από την κορυφή έως τα νύχια, αλλά υπάρχουν περισσότερα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς όταν αγοράζεις ένα ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος από το αν ταιριάζουν με τo αγαπημένο σου outfit.

Μιλήσαμε με τον ειδικό Kris Hartner, ιδιοκτήτη του Napeville Running Company στο Σικάγο, ώστε να μάθεις πώς το επόμενο ζευγάρι παπουτσιών τρεξίματος που θα επιλέξεις, θα είναι όντως το κατάλληλο. Ο Hartner βρίσκεται στη βιομηχανία εδώ και δεκαετίες, από την πρώτη του δουλειά, σε ένα κατάστημα εξειδικευμένο στα είδη για τρέξιμο, σαν έφηβος την δεκαετία του ‘80.

Σήμερα υπάρχουν όχι μόνο εκπαιδευμένοι άνθρωποι που μπορούν να αναλύσουν το πέλμα και τον διασκελισμό σου, αλλά και καταστήματα που μπορούν να προσφέρουν μια σωστή επιλογή running παπουτσιών.

‘Έχουμε σε απόθεμα μόνο μοντέλα παπουτσιών τα οποία σχετίζονται με την απόδοση,’ σημειώνει ο Hartner. ‘Θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ενός μαραθωνίου. Επιλέγουμε τα παπούτσια βάσει της απόδοσης του εκάστοτε αθλητή.’

Τα running specialty stores, θα είναι επίσης και τα hotspots για να βρεις τα Floatride της Reebok που κυκλοφορούν τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, για ‘σοβαρούς’ δρομείς. Τα καινούρια Floatride προσφέρουν ένα καινοτόμο ανατομικό σύστημα απορρόφησης κραδασμών που είναι ταυτόχρονα μαλακό αλλά και ανταποκρίνεται στη κίνηση, δίνοντας στους δρομείς το αίσθημα ότι ‘επιπλέουν’ καθώς τρέχουν τα χιλιόμετρά τους.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ένας φέρελπις μαραθωνοδρόμος είναι μία κακή επιλογή παπουτσιού, το οποίο θα γίνει εμπόδιο σε ένα προσωπικό ρεκόρ. Έτσι, ο Hartner αποκαλύπτει τα 5 καλύτερα tips του, για την επόμενη αγορά σου:
 

1. Πάρε τα ένα νούμερο μεγαλύτερα

‘Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι ότι φοράμε λάθος νούμερο,’ λέει ο Hartner. ‘Φοράμε τα παπούτσια μας σε μικρά μεγέθη, ειδικά οι γυναίκες.’

Τα πόδια συχνά διογκώνονται, όταν τρέχεις μεγάλες αποστάσεις και οι κάλτσες τρεξίματος συχνά είναι πιο χοντρές από τις κλασικές, οπότε μην εκπλαγείς εάν τα παπούτσια τρεξίματός σου είναι μεγαλύτερο μέγεθος από τα flat ή τα τακούνια σου.
 

2. Αγνόησε τη ζήλια

‘Οι άνθρωποι πολύ συχνά κατακλύζονται από την επιθυμία να αγοράσουν τα ίδια παπούτσια με αυτά των φίλων τους’ τονίζει ο Hartner. ‘Πρέπει να σκεφτείς ότι είναι σαν τα γυαλιά. Αν σου αρέσουν τα γυαλιά του φίλου σου, δεν σημαίνει ότι θα πας να τα αγοράσεις και να τα φορέσεις γιατί είναι φτιαγμένα για κάθε άτομο ξεχωριστά.’

Κανένας δεν περιμένει να αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια που θεωρείς ότι είναι άσχημα, αλλά η αίσθηση είναι σημαντικότερη από την εμφάνιση. Οι πωλητές θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις μια εναλλακτική που θα ικανοποιεί και τις δύο απαιτήσεις, ώστε να μπορείς να ‘κερδίσεις πόντους’ στην εμφάνιση και ταυτόχρονα να τρέχεις γρήγορα.
 

3. Δώσε έμφαση στην αίσθηση

‘Ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια θα πρέπει να το αισθάνεσαι σαν παντόφλες,’ σημειώνει ο Hartner.

‘Εμείς κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους βάση της άνεσής τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και με σταθερότητα, ουδέτερο πάτημα, κίνηση, πρηνισμό και οτιδήποτε άλλο συμπεριλαμβάνεται, ο σημαντικότερος παράγοντας τελικά είναι η άνεση.’

Τα καταστήματα που εξειδικεύονται σε παπούτσια τρεξίματος, διαθέτουν τεχνολογίες και τεχνογνωσία για να σε βοηθήσουν να επιλέξεις το καλύτερο παπούτσι τρεξίματος βάσει των δικών σου αναγκών, αλλά κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει την άνεση που αισθάνεσαι καλύτερα από εσένα τον ίδιο. Μην ντραπείς να εκφράσεις πώς αισθάνεσαι το παπούτσι όταν το δοκιμάζεις, έτσι ώστε να βρεις το ζευγάρι εκείνο που σου είναι πιο άνετο.
 

4. Φρόντισε να έχεις πάνω από ένα ζευγάρια

‘Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν την εναλλαγή στα στυλ παπουτσιών,’ υπογραμμίζει ο Hartner. ‘Δύο με τρία ζευγάρια εναλλάξ θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των τραυματισμών, διότι τα διαφορετικά παπούτσια διαβεβαιώνουν ότι δεν κάνεις τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά.’

Δεν έχουν κατασκευαστεί όλα τα παπούτσια τρεξίματος για τον ίδιο σκοπό. Αναλόγως την προπόνησή σου, κάποια παπούτσια είναι καλύτερα για ευελιξία και ταχύτητα στις ασκήσεις και άλλα για αποστάσεις.
 

5. Δούλεψέ τα

Θα πρέπει να είσαι σε θέση να βγεις στο δρόμο με τα καινούρια σου παπούτσια μόλις τα βγάλεις από το κουτί, αλλά ξεκίνα χαλαρά πριν βγεις για μεγάλη απόσταση. Ο Hartner προτείνει να τα φοράς μέσα στο σπίτι για μία ημέρα ή να κάνεις μερικές μικρές αποστάσεις με αυτά για να τα αφήσεις να συνηθίσουν το πόδι σου.

‘Μην τρέξεις με αυτά μία ή δύο φορές και μετά τα παρατήσεις,’ λέει ο Hartner. ‘Εάν κάνεις 8 με 10 τρεξίματα με τα παπούτσια, τότε θα έλεγα ότι το πόδι σου τα έχει συνηθίσει. Εάν μετά τα 10 τρεξίματα τα νοιώθεις ακόμη άβολα, τότε πρέπει να αγοράσεις καινούρια.’

 

Πώς επιλέγεις τα παπούτσια που σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν να ‘επιπλέεις’ όταν τρέχεις; Πες μας κάνοντας μας tag στο Facebook (@Reebok) και στο instagram (@reebokgreece)!