Καιρός να ξεχάσεις ό,τι ήξερες για την τελειότητα

 

«Μην φοβάσαι την τελειότητα, δεν πρόκειται να τη φτάσεις ποτέ». Τάδε έφη ο Salvador Dali πριν χρόνια και η περίφημη αυτή φράση δεν θα σταματήσει ποτέ, μα ποτέ, να είναι επίκαιρη κι αληθινή. Τόσο αληθινή που αν γίνει φιλοσοφία ζωής για κάθε γυναίκα, έχει τη δύναμη να υποσχεθεί μια λυτρωτική απελευθέρωση από κοινωνικές απαιτήσεις και κουραστικά standards.

Η αναζήτηση της τελειότητας είναι η κίνηση-παγίδα για όλες τις γυναίκες σήμερα. Πόσες φορές κλήθηκες να αποδείξεις την αξία και τις δυνατότητές σου ένα απαιτητικό επαγγελματικό ραντεβού ή να μεταμορφωθείς στη super-μαμά που τα καταφέρνει όλα και δεν αφήνει κανέναν με το παράπονο; Θυμάσαι εκείνες τις φορές που σκέφτηκες ότι θέλεις να είσαι η τέλεια σύζυγος, η τέλεια φίλη, ακόμα και η τέλεια γειτόνισσα που θα τη θαυμάζουν όλοι; Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι ένα βροντερό «ναι», τότε γνωρίζεις καλά ότι στην εξίσωση έρχονται να προστεθούν και μερικά ακόμα πράγματα που δεν είναι και τόσο ευχάριστα: πίεση, άγχος, υποχρέωση να ανταποκριθείς σε καταστάσεις που σε απομακρύνουν από αυτό που πραγματικά είσαι.

Όχι πια. Το ότι δεν είσαι τέλεια, είναι αυτό που σε κάνει μοναδική.

Αυτή είναι η φιλοσοφία του #PerfectNever.

9 Μαρτίου 2017. Μία ημέρα μετά την Ημέρα της Γυναίκας. Σημαδιακή ημερομηνία και, ασφαλώς, ιδανική για να καταρρίψει κανείς τα στερεότυπα της τελειότητας. 27 γυναίκες -bloggers, celebrities και δημοσιογράφοι- συναντήθηκαν στο THE UPPER HOUSE του Attica Department Stores, ως προσκεκλημένες του #PerfectNever event της Reebok. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, για ένα event διαφορετικό από τα υπόλοιπα…

Με την άφιξή τους, τις περίμενε ένα ιδιαίτερο kit – το οποίο, φυσικά, επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν πάρα πολύ άμεσα. Ανοίγοντάς το, βρήκαν μέσα τα νέα τους Reebok Hayasu και training outfits. Το πρώτο μέρος του event είχε μόλις ξεκινήσει. Έπειτα από μερικές ομαδικές φωτογραφίες στο #PerfectNever backdrop (και μερικές ακόμα selfies με τις instant cameras), οι προσκεκλημένες οδηγήθηκαν από τον 6ο όροφο του Attica στα αποδυτήρια του Holmes Place κι από εκεί στην αίθουσα γυμναστικής.

Εκεί τις περίμενε μια Ολυμπιακή αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Μια γυναίκα που πάντα προσπαθεί να γίνεται καλύτερη, μέσα από τη δική της θέληση κι επιμονή. «Είστε εδώ για να πάρετε μέρος σε ένα training session», είπε η Βασιλική Μιλλούση και η δυνατή ρυθμική μουσική τις έβαλε όλες αμέσως στο κλίμα. Έντονες κινήσεις, γρήγοροι ρυθμοί, αλλά με την επίβλεψη και την καθοδήγησή της, οι συμμετέχουσες κατάφεραν μέχρι και να σταθούν κατακόρυφα.

Η επιστροφή στο THE UPPER HOUSE συνοδεύτηκε από socializing, φωτογραφίες και συζητήσεις για το training session, καθώς το γεύμα είχε ξεκινήσει να σερβίρεται. Η μεγάλη συζήτηση για την τελειότητα και την αποδόμησή της επρόκειτο να ξεκινήσει πάρα πολύ σύντομα.

Η δημοσιογράφος Λίλα Κουντουριώτη καλωσόρισε τις προσκεκλημένες και προλόγισε τις τρεις γυναίκες που θα συμμετείχαν στη συζήτηση: Βίκυ Καγιά, μοντέλο, επιχειρηματίας και παρουσιάστρια, Δήμητρα Καρατώλου, Career Executive & Life Coach, και, φυσικά, η Βασιλική Μιλλούση.

Τέσσερις γυναίκες που προέρχονται από διαφορετικά backgrounds, έχουν διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα, αλλά έχουν κληθεί πολλάκις μέχρι τώρα να ανταποκριθούν στο ρόλο της τέλειας γυναίκας – εκείνης που δεν ακολουθεί πιστά το στερεότυπο και δεν πρέπει να παρεκκλίνει από αυτό. Με τις προτροπές της Λίλας, η Βίκυ και η Βασιλική ανέτρεξαν σε καταστάσεις από το παρελθόν τους, σε στιγμές που βρέθηκαν απέναντι από τις ατέλειές τους και κρίθηκαν γι’ αυτές. Και οι δύο συμφώνησαν ότι αυτές ακριβώς οι ατέλειες είναι που τις έφεραν στη θέση που βρίσκονται σήμερα. Δεν πτοήθηκαν από την αποτυχία σε ένα casting, ούτε από τη δυσκολία να καταφέρουν ένα νέο ρεκόρ. Συνέχισαν να προσπαθούν, να γίνονται καλύτερες, να καταφέρνουν πράγματα για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Πιο χαρακτηριστικά, η Βίκυ Καγιά ανέφερε «Το τέλειο είναι υποκειμενικό και είναι μια έννοια που επιτάσσει η κοινωνία. Δοκιμάζεις, πέφτεις, σηκώνεσαι και μέσα από όλες αυτές τις εμπειρίες συνειδητοποιείς ότι το τέλειο δεν υπάρχει. Για μένα τελειότητα σημαίνει να είναι τα πράγματα γύρω μου μια χαρά», ενώ η Βασιλική Μιλλούση ανέφερε ότι, μετά από χρόνια πρωταθλητισμού κατάλαβε ότι «το να θεωρείς ότι είσαι τέλειος, σημαίνει ότι δεν έχεις περιθώριο βελτίωσης».

Απευθύνοντας το λόγο στη Δήμητρα, η Λίλα έθεσε ένα εύλογο ερώτημα: ποιος είναι ο ρόλος ενός life coach, απέναντι σε μια γυναίκα που αναρωτιέται και προβληματίζεται από την ανάγκη να είναι τέλεια; Η απάντησή της είναι μη αναμενόμενη: όλες εκείνες οι φορές που δεν ήμασταν τέλειες, ήταν, τελικά, εκείνες που μας έκαναν να ονειρευόμαστε. Γιατί δεν έχουν σημασία οι φορές που έπεσες ή που άφησες μια ατέλεια να σε περιορίσει. Σημασία έχουν οι φορές που σήκωσες το κεφάλι ψηλά, με αυτοπεποίθηση, και χαμογέλασες στον εαυτό σου για όσα έχει καταφέρει. Γιατί είσαι καλύτερη, όταν είσαι ο εαυτός σου. Γιατί κάθε σου ατέλεια είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις. Και ως γυναίκα, και ως μητέρα, φίλη, σύζυγος, σύντροφος, συνάδελφος.

Γιατί, πίσω από την τελειότητα κρύβονται η αφοσίωση, ο κόπος, η θέληση να προσπαθείς πάντα για μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Για εσένα την ίδια.

 

Mοιράσου και τις δικές σου #PerfectNever στιγμές, κάνοντάς μας tag στο Facebook (@Reebok) και στο instagram (@reebokgreece).