Tα “Running Roots” της Reebok κρατούν βαθιά στο χρόνο

Από τα αυθεντικά running spike έως τα astronaut boots, η Reebok κατέχει την αιχμή της τεχνολογίας στα παπούτσια τρεξίματος από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία, εδώ και δεκαετίες. Μιλήσαμε με ένα από τα άτομα που τα ξεκίνησαν όλα, τον συνιδιοκτήτη Joe Foster, για να μας αποκαλύψει πώς οι αυθεντικές καινοτομίες βοήθησαν στη δημιουργία του φετινού Floatride παπουτσιού για ‘σοβαρούς’ δρομείς.

1943 | O Joe Foster κερδίζει ένα σημαδιακό λεξικό

Ο τότε μελλοντικός συνιδρυτής της Reebok κερδίζει έναν αγώνα τρεξίματος για νέους στις και γυρίζει σπίτι με έπαθλο ένα λεξικό.

Αυτό το λεξικό τελικά γίνεται η έμπνευση για το όνομα της εταιρείας , καθώς ο Foster ανακάλυψε τη λέξη ‘reebok’, μια νοτιοαφρικανική γαζέλα, γυρίζοντας τις σελίδες του.

Σε μία περίεργη τροπή της μοίρας, το λεξικό το οποίο είχε κερδίσει ήταν μια Αμερικάνικη έκδοση της αγγλικής γλώσσας, παρότι ο Foster είχε μεγαλώσει στην Αγγλία. Αν του είχε δοθεί ένα λεξικό της Οξφόρδης, η εταιρεία θα είχε γραφτεί ως ‘rhebock.’

1970 | O Ron Hill κερδίζει με τα αγαπημένα παπούτσια του Foster

Ο Foster ερωτεύεται τα World 10 της Reebok και δεν είναι o μόνος. Ο Ron Hill είναι ο πρώτος που θα περάσει τη γραμμή τερματισμού στη Βοστόνη φορώντας το World 10, ένα κομψό, άνετο παπούτσι με μοναδικό χρώμα.

‘Το World 10 είχε μια ρομαντική διαφορετικότητα,’ λέει ο Foster. ‘Ήταν ένα δερμάτινο γάντι, το οποίο πλενόταν και το ήθελα να είναι ένα πολύ ελαφρύ suede. Καταλήξαμε σε αυτό το ‘καμμένο’ πορτοκαλί χρώμα και σταματήσαμε εκεί.’

1979 | H Reebok κάνει μια Μεγάλη Κίνηση

Μία συνεχόμενη τρέλα αρχίζει να σαρώνει ολόκληρη την Αμερική, τραβώντας την Βρετανική εταιρεία στην απέναντι όχθη, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

‘Η Αμερική δεν είναι απλά μια μεγάλη αγορά, είναι μια ΜΕΓΑΛΗ αγορά,’ τονίζει ο Foster, σκεπτόμενος εκείνη την υπερατλαντική μετακόμιση.

‘Έπρεπε να έρθουμε στην Αμερική, επειδή η έκρηξη με το τρέξιμο είχε φτάσει ένα συγκεκριμένο σημείο,’ μας λέει. ‘Έχοντας εξασφαλίσει τη διανομή στην Αμερική, θα πωλούσαμε τα παπούτσια στην Αμερική.’

Περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικάνοι ξεκίνησαν το τρέξιμο στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80. Άνθρωποι από το star system έως και πρόεδροι πυροδοτούν την μανία, ωθώντας τους Αμερικάνους στους δρόμους, να συμμετέχουν σε αυτό το κίνημα τρεξίματος.

Αυτό το κίνημα τρεξίματος συνεχίζει να αναπτύσσεται σε δημοτικότητα μέσα στα 80s, ωθούμενο από την τηλεοπτική κάλυψη διαφόρων αγώνων δρόμου, από τοπικά 10km έως τους μαραθωνίους σε μεγάλες πόλεις. Το Reebok Racing Club βοηθάει στην ανάπτυξη του κινήματος, προσφέροντας παπούτσια με έκπτωση στα μέλη του, τα οποία φορούσαν φανελάκια χρώματος κόκκινο, λευκό και μπλε στους αγώνες.

‘Τους είπαμε ότι αν τους αποθανάτιζε ο τηλεοπτικός φακός, θα τους δίναμε ένα ζευγάρι παπούτσια δωρεάν,’ προσθέτει ο Foster. ‘Ήταν πραγματικά επιτυχές, κατακτήσαμε πολλές αγορές του εξωτερικού λόγω αυτού.’

2016 | H Reebok μαθαίνει από την βιομηχανία αυτοκινήτων

Η Reebok εμπνέεται από τους μηχανισμούς και την αυτοματοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας με το ντεμπούτο του Liquid Factory, το οποίο χρησιμοποιεί ένα εξειδικευμένο υλικό και τεχνολογία, για να «ζωγραφίσει» ένα μέρος του παπουτσιού. Όταν ρωτήσαμε ποιο είναι το πιο εκπληκτικό στην εξέλιξη του κλάδου, ο Foster δεν διστάζει.

‘Η 3-D εκτύπωση είναι κάτι πολύ πέρα από τη φαντασία’, λέει. ‘Τα υλικά έχουν αναπτυχθεί από τα κλασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία παπουτσιών σε υλικά για αθλητική απόδοση.’

2017 | Νιώσε το Floatride

Το τρέξιμο έχει εδραιωθεί σταθερά ως μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες φυσικής κατάστασης σε όλον το κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι ολοκλήρωσαν κάποιο είδος αγώνα, μόνο το 2015.

Αλλά οι λειτουργικές καινοτομίες της Reebok δεν αφορούν μόνο ένα κομμάτι του παρελθόντος. Φέτος τον Απρίλιο η Reebok θα λανσάρει το Floatride με την πιο μοναδική καινοτομία της: το cushioning experience που επιτρέπει στους δρομείς να νοιώθουν λες και επιπλέουν κατά τη διάρκεια του τρεξίματός τους.

Ο καθοριστικός παράγοντας είναι ένα μοναδικό αφρώδες υλικό που παρέχει τον βέλτιστο συνδυασμό σταθερότητας και ανταπόκρισης.

Οι δρομείς ξέρουν ότι υπάρχει κάτι μαγικό στο να γλίστρας στα αγαπημένα σου αθλητικά και να κατακτάς τους δρόμους.

Για τον Foster, αυτό το συναίσθημα, όπως και τα παπούτσια που το προσφέρουν, θα είναι πάντα μαγευτικό.

‘Είναι επειδή είναι τρισδιάστατο,’ μας λέει. ‘Όταν το κοιτάς μπορείς να δεις όλες τις διαστάσεις. Μπορείς να κρεμάσεις ένα κομμάτι υφάσματος, αλλά όταν κρατάς στα χέρια σου ένα παπούτσι…’

 

Σε ποιους αγώνες θα τρέξεις φέτος; Πες μας κάνοντάς μας tag στο Facebook (@Reebok) και στο instagram (@reebokgreece)!