Οι ειδικοί εξηγούν: Πότε να αντικαταστήσεις τα running shoes σου

 

 
Είτε είσαι από αυτούς που όταν τρέχουν ρίχνουν το βάρος στη φτέρνα ή στα δάχτυλα, είτε το πέλμα σου έχει μεγάλη ή μικρή καμάρα, σίγουρα γνωρίζεις ότι όλοι οι δρομείς κάνουν τα πάντα για να σιγουρευτούν ότι τα παπούτσια τους, τους επιτρέπουν να τρέχουν στα καλύτερά τους.

Η στιγμή να ‘αποσύρεις’ τα running shoes που σε είχαν οδηγήσει στην κορυφή, μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Αλλά η συχνή αντικατάστασή τους είναι πολύ σημαντική για να διατηρήσεις την απόδοση και την υγεία σου.

Για να βρεις πότε πρέπει να αντικαταστήσεις τα running shoes σου, χρησιμοποίησε τον παραπάνω πίνακα που βασίζεται στα χιλιόμετρα που έχεις διανύσει ανά εβδομάδα.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να αντικαθιστάς τα παπούτσια σου κάθε 300 με 500 μίλια. Εμφανή σημάδια φθοράς μπορούν να είναι η προειδοποίηση ότι έχει έρθει η ώρα να ‘κοιτάξεις’ για καινούρια running shoes.

‘Δεδομένου ότι κάθε δρομέας είναι μοναδικός, το παραπάνω είναι καθαρά προσωπική επιλογή και τα σημάδια του χρόνου στις φθαρμένες σόλες μπορεί να σου δείξουν ότι έχει φτάσει η στιγμή να αντικαταστήσεις τα running shoes σου,’ μας εξηγεί ο Keith Stern, o επικεφαλής της ομάδας έρευνας και ανάλυσης της Reebok.

Εκτός από τα χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες να λάβεις υπόψιν όταν έρχεται η στιγμή να αγοράσεις καινούρια running shoes. Εάν τρέχεις σε πιο μαλακά επίπεδα όπως γρασίδι ή trail, αντί για σκληρές επιφάνειες όπως η άσφαλτος, θα ‘αντέξουν’ περισσότερο.

Άλλος ένας πολύ απλός τρόπος να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των running shoes σου, είναι να τα χρησιμοποιείς μόνο για τρέξιμο. Θα αντέξουν περισσότερο, σε αντίθεση με το αν τα φοράς όταν κάνεις εξωτερικές δουλειές ή άλλες δραστηριότητες.

Πέρα από την τυπική φθορά, άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην ανάγκη για αντικατάσταση των παπουτσιών είναι ο αφρός στη σόλα, o οποίος φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.

‘Είναι φυσικό αποτέλεσμα του τρεξίματος, ο αφρός του παπουτσιού να συμπιέζεται και να επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση σε κάθε βήμα που κάνεις,’ λέει ο Stern.

‘Με την πάροδο του χρόνου ο αφρός συμπιέζεται περισσότερο από ότι ανακάμπτει στην αρχική του μορφή και κάτι τέτοιο σταδιακά τον καταστρέφει λόγω της επαναλαμβανόμενης πίεσης. Έτσι μπορεί να νιώθεις τα παπούτσια σου λιγότερο μαλακά ή με λιγότερη απόκριση όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο.’

Επιπρόσθετα στους επαναλαμβανόμενους κραδασμούς, η φθορά του συστήματος στήριξης επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως το περιβάλλον που τρέχεις και o τρόπος που βαδίζεις.

Το βραβευμένο running shoe της Reebok – Floatride, έχει μαξιλαράκι κατασκευασμένο από μοναδικό αφρό και ειδικά σχεδιασμένο για να έχει απόκριση και μεγάλη διάρκεια.

‘Οι συνθήκες τρεξίματος όπως το έδαφος, αλλά ακόμη και η θερμοκρασία, μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής της στήριξης, άρα και τον τρόπο που τρέχεις’, επισημαίνει ο Stern. ‘Πόσο βαριά είναι τα βήματά σου, με ποιο μέρος του πέλματός σου ‘προσγειώνεσαι’ και πόση επιφάνεια του παπουτσιού σου τρίβεται στο έδαφος θα επηρεάσουν τον χρόνο ζωής του του συστήματος στήριξης.’

Το σύστημα στήριξης των Floatride είναι μοναδικό και από πλευράς κατασκευής και από πλευράς χημικής δομής, κάτι που τα κάνει να διαφοροποιούνται από τον παραδοσιακό αφρό που χρησιμοποιούν τα περισσότερα παπούτσια.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τρέχεις για περισσότερο χρόνο και αποστάσεις πριν φθαρθεί και χρειαστεί να αντικαταστήσεις τα Floatride σου.

 

Κάθε πότε αντικαθιστάς τα δικά σου running shoes; Πες μας κάνοντας μας tag στο Facebook (@Reebok) και στο instagram (@reebokgreece)!