Έχασε το χέρι του αλλά στους αγώνες CrossFit Open βρήκε το αίσθημα της ομάδας και του ανταγωνισμού

 

Πριν οκτώ χρόνια, το 2010, ο Victor Castro από το Εκουαδόρ άκουσε για πρώτη φορά, από τον αδερφό του, για «αυτό το νέο άθλημα», το CrossFit.

Είκοσι χρονών τότε, ο Victor, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά, και ξεκίνησε μαζί τον αδερφό του μαθήματα. «Αγάπησα το CrossFit από την πρώτη κιόλας προπόνηση» μας λέει καθώς αναπολεί τον ενθουσιασμό αλλά και την κούραση εκείνου του πρώτου μαθήματος. Συνέχισε να προπονείται με όλη του την καρδιά, κάνοντας το CrossFit προτεραιότητά του. Στόχος του ήταν οι Regional αγώνες της Λατινικής Αμερικής.

Το 2012, όλα αυτά άλλαξαν. Ο Castro είχε ένα δυστύχημα με τη μηχανή του και έχασε το αριστερό του χέρι. Θα πέρναγαν έντεκα ολόκληροι μήνες μέχρι την επόμενη του προπόνηση.

«Ήταν μήνες σιωπής και κατάθλιψης. Δεν ήθελα να φάω, δεν ήθελα να μιλήσω με κανέναν. Ήταν δύσκολα. Μέχρι που μια μέρα, απλά σηκώθηκα από το κρεβάτι μου, πήγα στο μπάνιο, έκλαψα και μετά ετοιμάστηκα για να πάω στο γυμναστήριο. Ξεκίνησα από την αρχή, βελτιώθηκα και ξεπέρασα τον εαυτό μου» αναφέρει.
 

Βρίσκοντας νέα κίνητρα

Η προπόνηση με ένα μόνο χέρι ήταν δύσκολη στην αρχή. Ο Victor έπρεπε να μάθει τα πάντα από την αρχή. Ασκήσεις που παλιά ήταν απλές, τώρα τον δυσκόλευαν. Ξεκίνησε να μοιράζεται τον καθημερινό του αγώνα μέσα από τα Social Media του. Η ιστορία του έγινε γρήγορα γνωστή στην CrossFit κοινότητα ενώ τα video από τις προπονήσεις του συγκέντρωναν εκατοντάδες σχόλια από αθλητές που αντλούσαν δύναμη και έμπνευση από την προσπάθειά του.

«Τα μηνύματα που παίρνω από όλο τον κόσμο με συγκινούν. Η παγκόσμια κοινότητα CrossFit είναι σαν οικογένεια. Χωρίς αυτή δεν νομίζω ότι θα συνέχιζα να προπονούμαι. Κάνω CrossFit με ένα χέρι εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Είναι η απόλυτη ευτυχία» λέει ο, τώρα, 28 ετών, αθλητής.

 

#InTheOpen

Οι πρώτοι αγώνες του Castro, όταν επανήλθε στην ενεργό δράση, ήταν οι Reebok CrossFit Games Open του 2014. Ήταν πολύ αγχωμένος αλλά δεν σταμάτησε να προπονείται. Από τότε ολοκληρώνει κάθε αγώνα Open. Έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή στους Reebok CrossFit Games Open του 2018 και λέει ότι η αγάπη του για την κοινότητα του CrossFit τον κάνει να ανυπομονεί για αυτούς τους αγώνες κάθε φορά.

«Ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος στους αγώνες Open. Αν το βάλεις στόχο τότε μπορείς να το καταφέρεις. Εγώ, μερικά χρόνια πριν ήμουν αρνητικός για τα πάντα. Δεν είχα πολλούς φίλους ενώ η έννοια της κοινότητας δεν υπήρχε στο μυαλό μου. Ήθελα απλά να είμαι ο καλύτερος χωρίς να με ενδιαφέρει η γνώμη του κόσμου. Τα πράγματα τώρα όμως είναι πολύ διαφορετικά. Είμαι ενεργό μέλος μιας παγκόσμιας κοινότητας, βοηθώ και προσπαθώ να παρακινήσω άλλους ανθρώπους» όπως λέει.
 


 
Για να μάθετε την πορεία του Victor στους αγώνες Open μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο Instagram. Για να δηλώσετε συμμετοχή στους αγώνες επισκεφθείτε το Games.CrossFit.com.